måndag 23 januari 2012

Gastric Bypass

Prick klockan kvart över åtta anmälde jag mig i receptionen på Växjö Lasaretts kirurgiska mottagning. Anledning till detta, som jag själv valt att tala tyst om tills nu, är för att jag ska göra en Gastric Bypass om några månader. Men det fick jag inte reda på förrän idag, innan har jag bara vågat hoppas. Jag fick sitta ner i väntrummet med några andra. Hade förväntat mig fullt med överviktiga personer men vi var så få så jag undrade nästan om inte gruppinformationen börjat utan mig. Och inte kunde man luta sig fram till människan bredvid och; “Ursäkta, du ser ju lite tjock ut. Ska du till samma möte som jag? Inte?”

Inte hade jag missat mötet inte. Jag och de fem andra patienterna fick gå in i ett rum där överläkaren höll i en gruppinformation. Han berättade om riskerna med operationen, vad som händer innan, under och efter samt svarade på våra frågor. Efteråt fick vi en och en följa med en sköterska för att bli mätta och vägda innan det blev enskilda möten med överläkaren igen. Vi pratade om min näst intill obefintliga sjukdomshistoria för att se om jag var “kvalificerad” för en operation. Läkaren tyckte det var så konstigt, för att vara överviktig är jag frisk som en nötkärna. Inga påföljdssjukdomar som man annars brukar ha. Däremot har jag ju fått förslitningar men det är ju inte så märkligt kanske. Ont i mitt högra knä, svullna fötter emellanåt och lite värk i svanken. Men ingen början till diabetes som vi annars har i familjen, inget högt blodtryck, ingen sömnapné, ingenting. Men görs ingenting nu så lär ju även jag drabbas.

Sen kom det då, det absolut värsta jag någonsin varit med om i hela mitt liv. Gastroskopin. Mormor hade varnat mig för att det skulle vara hemskt obehagligt, men det var inte i närheten så hemskt. Jag trodde jag skulle dö, utan överdrift. Jag fick ligga ner på sidan med en rund plastbit i munnen, för att inte bita i slangen. Läkaren (inte överläkaren utan en annan yngre variant) körde en jävla slang i munnen, ner i svalget och ner i magen. Jag fick hjälpa till och svälja ner slangen och hela tiden andas lugnt och fint för att det skulle gå så bra och smidigt som möjligt. I helvete heller. Kändes ju som att man skulle kvävas, som om jag skulle dö på riktigt. Och har man någonting i svalget så nog fan försöker man svälja rent reflexmässigt. Det resulterade i att jag kräktes upp luft och slem och trodde att jag skulle dö ännu mer. Fy fan. Det var hemskt. Som tur väl var hade jag världens bästa sköterska jämte mig som hela tiden peppade, berättade hur duktig jag var, hur jag skulle andas, torkade tårarna och sa att det snart skulle vara över. Lite som att ha gubben med sig vid en förlossning. Fast detta var ju värre. Hellre fyrtioåtta timmars värkarbete än fem hela minuter i gastroskopihelvetet.

Det värsta var då över, jag hade bara EKG:t kvar sen fick jag äntligen bege mig hemåt igen. Verkligen omtumlande tre timmar så det var himla skönt att få sätta sig i bilen och pusta ut. Och hungrig var jag också efter att fått fasta sen i går.

Jag känner mig väldigt förväntansfull. Mammas tre kusiner + deras mamma har gjort den här operationen och alla fyra är så fina och verkar vara så mycket gladare och lyckligare nu. Och jag har väntat på det här länge, en spark i röven, och nu äntligen ska jag bli fri från det här. Operationen är inte mer riskfylld än andra och jag kan dö om det fortsätter så här. Och nej, jag ser inte detta som en “enkel utväg”, jag ser detta som en sista utväg. För jag kan inte själv. Hade det varit enkelt att gå ner i vikt hade det inte funnits en fettvalk i världen. Och jag förväntar mig inget annat än ett stort stöd och massor av pepp från mina anhöriga och vänner. Jag vill inte höra ett enda negativt eller nedsättande ord om mitt beslut. För det är mitt och ingen annans. Jag gör det för min skull och ingen annans.

14 kommentarer:

Emma - Mamma till Viggo och Melker. sa...

Oj, så spännande :) Vet flera i min omgivning som gjort en sån operation och dom tycker själv att det är bland det bästa dom gjort :)

Lycka till nu!

Anonym sa...

Joo,en Gastroskopi är inte trevligt,har gjort det 4ggr :( Hade vajsing i magsäcken!
Vill berätta för dig att en vän bla till mig har gjort denna Op & mår sååå bra idag :)
Önskar dig ♥-ligt Lyckia Till/Kram Kram

Miss M sa...

Heja Agnes =) Klart du ska vara både glad ocg stolt! Önskar att jag själv fick genomgå en sån här operation, varit matmissbrukare i flera år, vägt minimum och maximum och kroppen har tagit stryk! Kan banta men går alltid upp så jag vet vilken kamp det är! Så GRATTIS till dig =) KRAM

En pojkmammas vardag - Livet på torpet sa...

Har 2 gamla klasskompisar som gjort den operationen. Och dom har verkligen rasat i vikt och är hur snygga som hellst idag trots att det är mindre än ett år sen dom gjorde den!! :)
Kram

Anonym sa...

Hej.

Jag tittar ibland in på din blogg för jag tycker att den är så fin. Måste säga att jag blev förvåndad över dagens inlägg. Jag har ingen aning om hur du ser ut men man skapar sig ändå alltid en bild av en person (som när man läser en bok) och min bild av dig har varit en smal, snygg och trendriktig storstadsmamma - typ som artisten Agnes:)

Du har ju tänkt igenom detta ordentligt och vet för- och nackdelar samt att det har blivit godkänt av läkare så varför ska någon klaga på DITT beslut?!

Agnes sa...

Anonym:
Vad roligt att du gillar min blogg! Alltid roligt när läsare lämnar ett avtryck bland kommentarerna :)

Jag har valt att inte visa mig speciellt mycket på bild här i bloggen (finns ett par stycken utspridda dock) och heller inte prata om mina viktproblem. Mycket på grund av dåligt självförtroende förstås.
Men det var en himla trevlig bild av mig du hade - även om jag är helt tvärtemot en trendriktig storstadsmama ;)

Jag har slukat det mesta om Gastric Bypass på sistone för att få så mycket information som möjligt. Och det jag menar med negativa åsikter är att man ramlar över en hel del på både bloggar och forum. Folk har ju åsikter, både på nätet och i ens närhet. De som aldrig någonsin haft viktproblem kan se ett sånt här ingrepp som "en enkel utväg" och dras kanske inte för att såra en med en sådan kommentar heller. Så jag avtackar mig det, även "skräckhistorier" om operationer som har gått fel. För jag har bestämt mig och tagit ett beslut. Och jag är så glad och tacksam över den här möjligheten, ingen får ta det från mig :)

Elina Dahlgren sa...

Vilket sammanträffande. Jag har läst din blogg länge, och igår var jag till läkaren och fick en remiss för att göra en sån här operation och när jag sen på kvällen går till datorn så ser jag att du skrivit att du ska göra en :) Lycka till och hoppas det går bra, ska bli spännande att läsa hur det går :)

sara sa...

Tuft av dig Agnes Jag är väldigt glad för din skull. Hoppas vi hörs snart all lycka till DIG nu kram

Veronica - mamma till tre prinsar sa...

Åh jag är glad för din skull att du tagit steget. Du har ju tänkt igenom och detta är ju vad du vill. <3

Såg vad "anonym" skrivit och jag hade ungefär samma bild av dig som den personen. För man på något sätt får en bild och tror att någon ser ut på ett visst sätt. Konstig egentligen.

Jag har också flera i omgivningen och vet en del som gjort den här operationen och dem är så nöjda och mår så bra idag. Men de är ju en stor omställning i livet. Tommas pappa gjorde den i september förra året och han mår toppen! Gått ner ca 40 kilo och de är så stor skillnad. Han orkar göra massa saker, svettas inte alls som innan, andas bättre... har slutat med vissa mediciner för då han gått ner i vikt så blev värdena bättre!

Jag är själv överviktig och försöker gå ner i vikt men de är tufft. Tycker att jag lever bra.. har ju ca 30 kilo att gå ner om man ska se de så...
Trist att inte kunna köpa kläder... de är det värsta jag vet att ens tänka på att leta efter tröjor/byxor...

Stöttar di till fullo KRAM!

Tess sa...

Va skönt för dig och hoppas verkligen ingen kommer med nån negativ kommentar.
Kommer själv ihåg när jag skulle göra min bukplastikoperation och visst fick jag en del negativa kommentarer. Men mina nära och kära ställde upp till max och det var allt man behövde.
Stort lycka till!

missyemelie sa...

Grattis och lycka till! Hoppas verkligen att det går bra för dig och att det hjälper dig att må bättre :))

Madde sa...

Jag tycker att du gör helt rätt.
Jag vill, jag vill verkligen men läkarna här i sthlm.. Det är omöjligt. Jag har hemsk övervikt och mår sjukt dåligt av det men nej inget händer.. Nu börjar jag känna av mina knän och ont i ryggen har jag redan.. Undrar hur långt de ska få gå innan man kan få någon hjälp. :(

Kramar.

Anonym sa...

JAG CHRISTER ERLANDSSON MED FAMILJ
VILL ÖNSKA LYCKA TILL OCH VI FINNS HÄR FÖR DIG OCH DIN FAMILJ

Beatrice, mamma till skrutten Robin- Tävlingar igång! sa...

Min syster och pappa har också gjort en sån operation. Min syster gjorde sin i höstas och har gått ner 28 kg!
En operation är ju en operation och det är ju inget man gör "bara sådär" så om det är någon som skulle säga något nedsättande ord om ditt val skulle dom få med mig att göra ;D

Har du fått någon tid för operationen?

KRAM

Gilla & följ

Välkommen


I en enplansvilla, mitt i glasriket, finns vi, jag och min lilla familj. Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma som älskar att fotografera, blogga och hemmamysa med mina barn Liam, född 2009, och Nomi, född 2012.

I bloggen delar jag med mig av våra små guldkorn i vardagen - allt från pyssel och äventyr till barnens utveckling - men bjuder även på tävlingar, shoppingtips och annat skoj!

Läs mer om mig

Sök

Buzzador

Vill du bli en buzzador precis som jag och få testa nya spännande produkter?
ANMÄL DIG HÄR
Glöm inte ange att jag (agneslauedberg) bjudit in dig!

Arkiv

Reklam