måndag 16 januari 2012

Denna jäkla potträning

Innan flytten till nya lägenheten var vi i full gång med att få Liam blöjfri, men det fick vi tyvärr lägga på hyllan mitt i kaoset. Så nu äntligen har jag gett mig fan på att ungen ska slippa blöjan på dagtid. Det vore så ju så skönt om vi klarade detta nu.

Att springa utan blöja här hemma är inget problem alls, är han nödig så går han in på toaletten och sätter sig på pottan. Nemas problemas. Det är något han är van vid och som vi har övat på sen i augusti förra året. Det är det här med kalsonger som är vårt problem. Vi vill ju gärna ta ett steg längre nu och få honom att använda byxor eller kalsonger som han bara drar ner när han är nödig. Hela eftermiddagen har han sprungit i sina kalsonger och vi har hela tiden påmint honom om att gå på pottan om han behöver. Han visar att han förstår och lugnar oss med sina nickningar och “Mm, mamma.” Fyra par kalsonger har det gått åt. Fyra stycken. Vi påminner honom och frågar med jämna mellanrum om han är nödig. Nej då, men strax efter händer det en olycka. Det är precis som att han tror att kalsongerna är som blöjor och helt okej att göra sina behov i. Sista gången innan läggdags visade han däremot att han behövde gå på pottan, och det känns ju bra. Då går det förhoppningsvis på rätt håll.

Har kört en maskin med kallingar ikväll så imorgon är det dags igen. Vi ska fixa detta nu. Han ska bli blöjfri.

10 kommentarer:

Veronica - mamma till tre prinsar sa...

Vi har inte börjat med de där fullt ut ännu. Har fullt upp med att Theo ska sova i växa sängen. nu har det gått bra i en vecka! =) Eller ok, han går upp några gånger innan han somnar... men är bara att lägga honom igen.
Tänker att sommaren får bli sluta med blöja tid.. =)

Anonym sa...

Måste han ha kalsonger nu till en början då? Han kanske får bättre koll på situationen om han inte har tyg i vägen först, så är det i alla fall här. Hon förstår ju att hon inte ska kissa i trosorna, men likväl händer det allt som oftast. Däremot är hon naken är det sällan det händer en olycka... Fast närapå blöjfri är hon inte än. Och Liam kommer att komma dit snart med! :)

Therése sa...

Det kommer han att bli. När vi slutade med blöja med Theo hände precis samma sak. Så vi förekom honom istället. Vi frågade honom inte om han behövde kissa, utan vi gick till toaletten och satte honom med jämna mellanrum. Jag fick känslan av att när man frågade så var han inte nödig just då, men två sekunder senare när han känt efter.

Det funkade jättebra för oss och nu har han varit blöjfri dagtid sen i höstas och det har gått jättebra. Sen händer det alltid olyckor nån gång då och då. Nu börjar han även vakna på natten av att han vill gå på toa. Så det känns bra. Tror inte att det är något man kan stressa fram hos barnen utan det kommer när det kommer.

Lycka till. /Therese

Carola sa...

Ofta kan man lära sig vid vilka tider och tillfällen ungen brukar kissa, då tar man ungen under armen och sätter denne på toan/pottan och spolar lite vatten i handfatet - då brukar de kissa och så får de in rutin på toabesöken!

Agnes sa...

alfvan:
Vi började potträna honom i augusti så det känns inte som att det är speciellt tidigt med kalsonger. Snarare tvärtom. Efter månader av nakefis-utan-blöja-och-gå-på-pottan började vi med kalsonger (strax innan flytten) för att börja vänja honom vid att klä av sig dom själv och gå på pottan precis som vanligt. Men det tar väl sig snart. Jag tycker bara det är så synd att det blev en paus i träningen, känns närstan som man får börja om igen. Hade känts himla kul om han var blöjfri till sin 3-årsdag, men man får ta det som det kommer. En vacker dag så :)

Therese:
Tack för tipset! Ska prova att göra så imorgon. Man får testa sig fram lite så det känns bra för både honom och oss :)

Agnes sa...

Veronica:
Man får ta en sak i taget helt enkelt. Vad skönt att han börjat sova i sin växa-säng. Så duktig :)

Carola:
Det är absolut något att tänka på, att försöka schemalägga hans "tider" lite. Idag tyckte jag han kissade hela tiden, det var ingen stopp på det och fick byta kalsonger gång på gång. Tack för tipset! Toppen med andras förslag så man kan prova sig fram och testa lite olika.

♥ Sojka ♥ sa...

Oj det där med potträning är jag nervös för. Jag tänkte vara duktig häromdagen och bara visa och låta Isak prova pottan men han blev helt hysterisk. Hur ska man ens få dem att sätta sig haha. Nu är det inte bråttska här men kan vara bra att börja. :)

✫Familjen Bus✫ sa...

Jag minns att svante hade lite problem med kalsongerna oxå. de känns väl ganska så lika som blöja. Vi körde mjukbrallor utan kalsonger ett tag här hemma. Tills han blev mer van vid det, och sen på med kalsonger.

Olyckor händer, ofta vissa dagar.

Svante kan fortf. skvätta hej vilt då han glömt av att han inte hade blöja. Ändå har han varit blöjfri i flera månader nu :(

kram kram och lycka till! Liam grejar det ska ni se!! :)

Emma - Mamma till Viggo och Melker. sa...

I brjan körde vi utan kalsonger till Viggo :) Så han sprang runt i bara tröja/t-shirt om dagarna här hemma... För Viggo var likadan, satte sig på pottan med kalsonger på, eller så hände det en olycka.. Men han vande sig, så nu tar han av sig både byxor och kalsonger (de få ggr han är utan blöja nu för tiden)... Vi har varvat ner med pott-träningen, vill att det ska kännas helt rätt för Viggo, så hoppas det blir lättare i vår :)

Helena sa...

Hade samma problem med Theo och kalsonger... Så vi började använda bara byxor istället (gärna velour som är mjuka), utan kalsonger. Och då slutade det att hända olyckor helt plötsligt... Som om han hade samma känsla med kalsonger som blöja, men en helt annan känsla med just bara byxor.
Nu efter ca 3 mån att detta har funkat så har vi äntligen börjat kombinera boxerkalsonger med byxor så vi även kan gå ut kortare stunder utan att det blir kallt. :)

Lycka till!!

Gilla & följ

Välkommen


I en enplansvilla, mitt i glasriket, finns vi, jag och min lilla familj. Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma som älskar att fotografera, blogga och hemmamysa med mina barn Liam, född 2009, och Nomi, född 2012.

I bloggen delar jag med mig av våra små guldkorn i vardagen - allt från pyssel och äventyr till barnens utveckling - men bjuder även på tävlingar, shoppingtips och annat skoj!

Läs mer om mig

Sök

Buzzador

Vill du bli en buzzador precis som jag och få testa nya spännande produkter?
ANMÄL DIG HÄR
Glöm inte ange att jag (agneslauedberg) bjudit in dig!

Arkiv

Reklam