måndag 4 februari 2013

Liams tal

Liam har ju sedan start haft problem med sitt tal. Han har inte riktigt velat prata, han har varit ganska lat. Han har använt sig av många ord men inga meningar eller så, utan han har gjort sig förstådd genom att peka och gestikulera.

Förra sommaren (2011) märkte vi att han utvecklades massor under sommarlovet men när han kom tillbaka till dagis igen stannade det upp av någon anledning. Och sen fortsatte det under hösten och våren i samma takt. Vi fick göra en öronundersökning som inte visade något fel och vi fick träffa logoped. Hon var dock inte det minsta orolig, Liam gjorde ju sig förstådd på sitt vis och hon trodde att han snart skulle komma igång med talet.

I juni blev Liam storebror och det förändrade verkligen hela hans språkutveckling. Det sa bara pang, så började han plötsligt lära sig massor och försökte även prata på ett helt annat sätt med hjälp av meningar. Nu lär han sig nya ord varenda dag, han är  som en svamp som bara suger åt sig precis allt vi säger. Visst, han pratar inte rent utan tappar många bokstäver. Men han försöker verkligen och han visar att han nu är redo och verkligen vill prata.

Bara på senaste tiden har han till och med börjat sjunga, det har han aldrig gjort innan. De sjunger mycket på dagis men vi försöker även sjunga här hemma. Då har han dock bett oss hålla tyst, mer eller mindre. Men nu sjunger han såklart både på egen hand och tillsammans med oss. Favoritvisorna är Bä bä vita lamm, Imse Vimse Spindel, En sockerbagare med flera.

Det är verkligen något helt nytt för oss detta, att vi får gensvar när vi pratar med honom. Att vi kan kommunicera på ett annat sätt. Att höra honom berätta vad dom under dagen gjort på dagis (ätit pagetti å åt ulka i stooa acken!), vad han önskar sig i födelsedagspresent (cykel å hälm) eller bara höra honom sjunga för sig själv (bä bää hita hamm…) värmer i hjärtat så det nästan gör ont. Vi är så stolta över honom och så glada att det äntligen har släppt!

8 kommentarer:

Fröken svår sa...

Åh vad härligt! De är fantastiska de små liven :)

En pojkmammas vardag - blivande trebarnsmamma sa...

Edvin har alltid pratat känns det som. Började tidigt, sa meningar tidigt och har verkligen surrat slut på en MÅNGA gånger.

Tore däremot har inte tyckt att det varit lika viktigt att prata. Så det är först nu i vinter han har börjat prata. Det sa bara pang så startade det ...

TROR att vissa barn vill känna sig redo innan dom börjar. Men det är absolut roligt när man får svar när man pratar med dom, även om man kan deras gester lika bra :)

Kram

Anonym sa...

Åh,så underbart & sött...
Klart ni är stolta :) Puss & Kram

Axdal sa...

gud så härligt att det verkar ha släppt.. :)
Så himla söt när han sjunger..

MansonDust sa...

Vad roligt & skönt att det kommer mer & mer. :) Jag längtar så till när Sevens tal kommer.. för just nu står vi bara & stampar. :( Han härmar iofs mer & mer men bara i smyg. Han kan säga vissa saker riktigt bra, som "mamma iia pippi pia!" (ja du förstår nog vad han menar, hihi) eller "abbadabbaoooo" (jabbadabbadoo). Annars är det mycket hals-tal, om man kan säga så. Åh det är så svårt att förklara hur han pratar.. han tystnar när jag filmar. ;)

Emma - Mamma till Viggo -09 & Melker -11. sa...

Jag bara längtar till Melker börjar prata mer!! Viggo var tidig med ord och meningar och pratar på som bara den nu, även om det ibland blir lite fel, som idag då vi frågade om han kunde säga vaniljpulver och fick som svar "lingonpulla" haha xD vad vi skrattade!! Melker pratar mest sitt språk, låter hur som helst, men jag och barnens pappa förstår honom iaf, han visar tydligt vad han vill osv... Men har iaf börjat ploppa upp några enstaka ord... Men han har aldrig varit intresserat av att visa vart tex. lampan eller klockan är :p Ointresserad helt enkelt..

Men det kommer väl :) Vad roligt att ni har märkt så stor förändring hos Liam, duktiga killen <3

Emma - Mamma till Viggo -09 & Melker -11. sa...

NU kollade jag klippet... VILKEN SÖTNOS! :´D Nu blir jag påmind om att jag måste filma barnen mer, man filmade massor då dom var små men väldigt sällan nu för tiden, tråkigt...

Sara-Sofia sa...

Som mamma går man ju alltid och oroar sig för sina små älsklingar. Det måste kännas så otroligt härligt när han gör så stora framsteg:-)

Gilla & följ

Välkommen


I en enplansvilla, mitt i glasriket, finns vi, jag och min lilla familj. Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma som älskar att fotografera, blogga och hemmamysa med mina barn Liam, född 2009, och Nomi, född 2012.

I bloggen delar jag med mig av våra små guldkorn i vardagen - allt från pyssel och äventyr till barnens utveckling - men bjuder även på tävlingar, shoppingtips och annat skoj!

Läs mer om mig

Sök

Buzzador

Vill du bli en buzzador precis som jag och få testa nya spännande produkter?
ANMÄL DIG HÄR
Glöm inte ange att jag (agneslauedberg) bjudit in dig!

Arkiv

Reklam