tisdag 23 oktober 2012

Älgstek

IMG_4982

Tänkte jag skulle bjuda på receptet på den smarriga älgsteken vi gjorde i söndags.
Det är helt efter Per Morbergs recept, vi plockade bara bort rödvinet. Den serverades med potatisgratäng,
gräddsås av skyn, äppelmos och vinbärsgelé. Supergott!

4 portioner

Ingredienser

1 kg älgstek • salt och nymalen peppar
smör till stekning • 1 st morot • 1 st gul lök
0.5 st purjolök • 3 dl kalvfond • 2 dl rödvin
2 st lagerblad • 1 kvist färsk timjan
6 st enbär • 5 dl vispgrädde

Tillagning

Putsa steken först och bind upp den vid behov. Gnid sedan in steken med rikligt med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta. Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar. Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund. Häll på kalvfonden (glöm ej spä fonden med vatten) och vinet och tillsätt kryddorna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills steken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den. Vänd och ös steken några gånger under tiden. Ta upp steken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.

Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis eller potatisgratäng, syltlök,
gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Ooo...gottit...Tack för receptet/Kram

Gilla & följ

Välkommen


I en enplansvilla, mitt i glasriket, finns vi, jag och min lilla familj. Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma som älskar att fotografera, blogga och hemmamysa med mina barn Liam, född 2009, och Nomi, född 2012.

I bloggen delar jag med mig av våra små guldkorn i vardagen - allt från pyssel och äventyr till barnens utveckling - men bjuder även på tävlingar, shoppingtips och annat skoj!

Läs mer om mig

Sök

Buzzador

Vill du bli en buzzador precis som jag och få testa nya spännande produkter?
ANMÄL DIG HÄR
Glöm inte ange att jag (agneslauedberg) bjudit in dig!

Arkiv

Reklam