måndag 1 juli 2013

Ljudövningar som tar på tålamodet

IMG_7025ny

När Nomi somnade plockade Liam och jag fram övningarna som vi fick hos logopeden sist. Vi har fått hemläxa på ljuden B och F så denna vecka blir det att öva på B och andra ljudet under nästa vecka.

Munövningarna gick bra som vanligt och likaså att sätta ihop B-ljud med olika vokaler. Till exempel BA-BA, BI-BÖ, BE-BI, BÖ-BE, det klarar han galant. Vi avslutade med B-spelet där man slår tärning och hamnar på olika rutor med ord på B. Det är där det börjar bli svårt för honom. Han tappar gärna första bokstaven i varje ord han säger och ersätter det med ett H. Så när vi kommer på en ruta med BOLL blir det gärna HOLL. När man hjälper till på traven och säger BO-BO-BOLL så blir det BO-BO-HOLL. Mycket tröttsamt och mycket tar på mitt tålamod. Han kan ju säga B. Han säger till och med BOM istället för DOM när han pratar, vad är det som är så svårt? Blir knäpp på detta. Försöker intala mig att vi får ta ett steg i taget, det kommer så småningom. Men det är tufft ändå.

Och så de där H:na. Det blir ju gärna lite missförstånd ibland också, trots att vi förstår det mesta han säger så får man ibland gissa sig fram. Till exempel förra veckan tjatade han om HA-KUUK. Men hallå, vad säger du unge? Ja, det var ju såklart inte så farligt när allt kom omkring, han ville ju bara ha en KAKBURK.

Ett steg och en dag i taget…

7 kommentarer:

Mari sa...

har oxå en som hoppar över första bokstaven. men inte bara b utan i de mesta orden. och så fattas det massa ljud. har varit på ett besök hos logopeden och blir ett till på onsdag. då får vi veta lite mer hur vi ska gå till väga med övningar osv.

Cicci - Mamma till Wille & Abbe sa...

Hmmm.. Jag blir lite så där fundersam o sitter o testar min pojk nu.. Vet att han gärna säger L istället för R! Men de tror jag kommer senare... ? (hoppas jag) när han ska säga tex blåbär, så säger han istället "båvär" ...

men men, han pratar väääääldigt mkt o hela tiden, så de kommer väl som sagt.. Han kallade ju sig själv för "Winno" först, innan han lärde sig säga Wille ;)

Men kämpa på! Å gör det till en lek.. :D
Lycka till!

Sara - Ensamstående mamma sa...

Kan tänka mig att tålamodet tryter.. Men kämpa på! :)

mammaTEA sa...

Heja er!

Anonym sa...

Förstår att det tar på tålamodet,men...en dag kommer det bara..allt på en gång :)

/Kramar Annmi

Beatrice, en nybliven tvåbarnsmamma sa...

Robin har lite svårt för att säga S, och byter ut den mot F. Så lite pinsamt är det när man är ute någonstans och han säger att han vill sitta... :D

Natalie sa...

heja heja heja
Vi gick hos sjukgymnast från att sonen var 4 månader till 8 månader för att han inte kunde vrida huvudet åt vänster. Det är otroligt krävande att träna små barn och ändå värre när det är ens egna. Man får ha bisarrt stort tålamod och det har man verkligen inte varje dag.
Ta en dag i taget, har ni båda en dålig dag så hoppa över övningarna är mitt råd. Hellre det än att det blir bråk.

Det kommer att ge utdelning, ge det några veckor så märker du snart att han börjar göra små små framsteg

kram

Gilla & följ

Välkommen


I en enplansvilla, mitt i glasriket, finns vi, jag och min lilla familj. Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma som älskar att fotografera, blogga och hemmamysa med mina barn Liam, född 2009, och Nomi, född 2012.

I bloggen delar jag med mig av våra små guldkorn i vardagen - allt från pyssel och äventyr till barnens utveckling - men bjuder även på tävlingar, shoppingtips och annat skoj!

Läs mer om mig

Sök

Buzzador

Vill du bli en buzzador precis som jag och få testa nya spännande produkter?
ANMÄL DIG HÄR
Glöm inte ange att jag (agneslauedberg) bjudit in dig!

Arkiv

Reklam